18. april | Filmvisning: The fountainhead

Tidligere arrangementer 11. april 2013 17:53
// Sted: DogA
// 2013-04-18 18:00 -- 2013-04-18 20:00
// Arrangør: Norsk Form

fountainhead

Basert på Ayn Rands bestselgende roman «The Fountainhead», handler King Vidors film om den individualistiske arkitekten Howard Roark som blir kastet ut av universitetet fordi hans tegninger ikke passer med den tradisjonelle arkitektoniske tenkemåten. Livet hans blir en kamp for å få nok arkitektoppdrag til å overleve, uten å måtte vike fra sine egne idealer. Underveis innleder han et forhold til den noe masochistiske Dominique Francon (Patricia Neal), et forhold som etterhvert må sies å bevege seg mot det bisarre. Roark får etter hvert tegneoppdraget for et større byggeprosjekt, men tegningene til huset blir forandret uten hans samtykke. I raseri over at hans integritet er blitt tråkket på, går han til drastiske motangrep.

Både boken og filmen mange paralleller til arkitekten Frank Lloyd Wrights liv og virke, selv om Ayn Rand selv påstår at dette er tilfeldig. Bygningene som går igjen i filmen er typiske for Lloyd Wrights byggestil, og for de som har hørt ham snakke, er likheten med Gary Coopers tolkning av Howard Roark slående.

Innledning ved sivilarkitekt Lars Haukeland i LPO arkitekter.

Om filmserien «Design og arkitektur på stort lerret»:

Design og arkitektur omgir oss daglig og har til alle tider vekket debatt, følelser, frustrasjon og entusiasme. Våren 2013 samarbeider Cinemateket og Norsk Form om en rekke filmvisninger som på ulike måter omhandler tema fra formgivingshistorien.

Filmserien foregår vekselvis på Cinemateket og DogA Norsk Design- og Arkitektursenter. Velkommen til design- og arkitekturopplevelser på stort lerret!

Filminfo:

The Fountainhead
Kildens utspring
USA 1949
Regi: King Vidor
Med: Cary Cooper, Patricia Neal, Raymond Massey
Engelsk tale, norsk tekst
Digital kopi, sort-hvit, 1t 54min
Billettpris: 50/80

Billetter kan kjøpes på DogA i forkant.